My 3DC locomotives in 3' NG

Feedback, questions, updates on current projects, you name it!
thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Sat Jul 19, 2008 5:39 am

Well, I thought I'd start another thread for my locomotives that I plan on building.

This one's my first but, I didn't do it alone. Nwhitney, aka Norm, was quite involved in giving me advise and using his kit-bashing skills, for you see, the 'bogeys' weren't mine. They needed a little altering to get them to look and work as you see them now.

I'll go into a little more detail with the official release but until then, here's the WIP as it stands so far;

Ephraim Shay's cn60 12 ton class A vertical boiler Shay as built in 1883. Or, at least a close representation, anyway...
1shaycn60.jpg
1shaycn60.jpg (254.92 KiB) Viewed 10957 times
2shaycn60.jpg
2shaycn60.jpg (255.8 KiB) Viewed 10956 times
I still need to do the piping and detailing of the cab area.

Enjoy!
Last edited by thegrindre on Sat Jul 19, 2008 7:46 pm, edited 1 time in total.
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

Col Hogan
Posts: 246
Joined: Mon Aug 06, 2007 10:15 am
Location: South Carolina, USA
Contact:

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby Col Hogan » Sat Jul 19, 2008 2:02 pm

:mrgreen: Very Nice, Rick. Looks really good for an early start.
When you made the announcement, I had some kind of premonition
that it would be a Speeder-Type (or at least someting about that size)
I was close. Anywhoooo, Norm, you and Rick are coming through very nicely
now and since it looks this good, we should expect it to run even better, huh ? :wink:

Remember that 25mph speed limit where the loco left the track ??
I forget who posted that wreck. Perhaps 25mph was a bit speedy wouldn't you say ?
13mph would have felt better.

Looking forward to the release.
8)
"Floundering Around in Mediocrity For No Particular Reason...."
Image

Pencil
Site Admin
Posts: 1284
Joined: Sat Oct 08, 2005 10:28 am
Location: Portland, Oregon

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby Pencil » Sat Jul 19, 2008 9:59 pm

Looking good so far, Rick!
Thanks for sharing!

Trainzsam
Posts: 112
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:25 am

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby Trainzsam » Wed Jul 23, 2008 3:10 pm

WOW! Nice! :shock: :D That thing looks much beeter than "my first" loco!

Sam
My newest motto: Narrow Mindedness: the utter fascination and all consuming love of all railroad equipment that is narrow gauge, I myself have an acute case of this disease, for which there is (fortunately) no cure

thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Mon Jul 28, 2008 7:59 am

Well, I got some steam effects attached to the cylinders, thanks to Norm, again but I now want the steam to stop when the train starts to pull off.
I've been playing around with all the different adjustments and modes in the config file according to the CCG but all to no avail. I can't stop it, now. LOL
steamcocks.jpg
steamcocks.jpg (232.5 KiB) Viewed 10829 times
:D
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

stealthsteam
Posts: 11
Joined: Thu Jul 24, 2008 12:43 pm

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby stealthsteam » Mon Jul 28, 2008 3:06 pm

Looking good! Can't wait!

Brandon

ZapperJet
Posts: 57
Joined: Wed Nov 16, 2005 4:08 pm

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby ZapperJet » Mon Jul 28, 2008 7:18 pm

Now THAT is something I have been looking for! Wouldn't mind sending me your smoke recipe? I want to see if I can't implement that on the Cass 5 Shay! :D

Cheerio,
John

stealthsteam
Posts: 11
Joined: Thu Jul 24, 2008 12:43 pm

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby stealthsteam » Mon Jul 28, 2008 8:38 pm

That would improve your Class 5 Shay allot! :wink:

Brandon

thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Tue Jul 29, 2008 12:54 am

Here are some pretty cool vids I'm using as reference material;

http://www.youtube.com/watch?v=wbaQ90lywOU
http://www.youtube.com/watch?v=1TWBP4C1a4k
http://www.youtube.com/watch?v=fDhUu1Mv8rY
http://www.youtube.com/watch?v=pwfvNgopka0
http://www.youtube.com/watch?v=2O6pkvFbJUc&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=s7O8hpqdGlE&NR=1

Unfortunately, it isn't supposed to be on all the time. I'm working with Twinkles and plan to only have it ejecting steam when it's sitting idle then small whiffs of steam after it gets rolling but, I don't mind at all, John.
That second vid is showing an extension tube from the upper ejectors. You'll see the effects in some other vids. This extension tube would look really good on your #5, btw.
You're gonna need 6 ejectors as attachment points, John. One at the top and bottom of each cylinder pointing downward at about a 45 degree angle. (I'm using 4 for your two cylinder engine I'm using. They're all, (4), set a bit differently, though. Here's one.)

smoke4 {
attachment "a.cyl1"
mode "time"
color 255,255,255,150
rate 20
velocity 1.5
lifetime 2
minsize 0.05
maxsize 1
}

I've come up with the idea of using the pantograph key to release all this steam but haven't got a clue how to implement it.

:D
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

ZapperJet
Posts: 57
Joined: Wed Nov 16, 2005 4:08 pm

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby ZapperJet » Tue Jul 29, 2008 5:42 am

Yeah, I do know the extension tubes your talmking about. Shay #5 is not equipped with these tubes. It uses a system more like on #2 in this video I took personally:

http://s28.photobucket.com/albums/c243/ ... erence.flv

If you download my latest beta I have all 6 valves leaking some steam, but it doesn't appear I can apply the effect only during a certain speed, because it also has to be keyed to the animation cycle. Simply put, I can't have it in "time" or "speed" mode while simultaneously in "anim" mode.

If you do figure out how to link it to the pantograph key, please let me know.

Cheerio,
John

thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Tue Jul 29, 2008 6:30 am

Simply put, I can't have it in "time" or "speed" mode while simultaneously in "anim" mode.
I'm having similar problems at the present time but, I'll figure something out eventually...
I may need to go with 8 attachment points to get things working. You'll need 12. LOL

:D
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Thu Jul 31, 2008 10:40 am

Been experimenting with steam leaks and came up with these two tiny ones.
steamleak1.jpg
steamleak1.jpg (238.94 KiB) Viewed 10685 times
The whistle is using the smaller of the two but is a bit hard to see.

:D
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

Trainzsam
Posts: 112
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:25 am

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby Trainzsam » Thu Jul 31, 2008 10:59 am

Ooooo.... I like it! By-the-way... I just visited Seadro Wooly (WHAT A NAME!) a few weeks ago, and they have the Old Skagit Steel and Iron works there, they built logging equipment of all shapes and sizes and I got a lot of pictures of donkey engines, yarders, and even one steam locomotive! I could send you some of the photos if you like, those donkeys engines have a striking resemblance to your loco. :wink: :lol:

Sam
My newest motto: Narrow Mindedness: the utter fascination and all consuming love of all railroad equipment that is narrow gauge, I myself have an acute case of this disease, for which there is (fortunately) no cure

thegrindre
Posts: 734
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:13 pm
Location: Cotten fields of Mississippi, USA

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby thegrindre » Thu Jul 31, 2008 11:30 am

Absolutely, Sam! Send 'em over... :D
Rick
TRS 2004 Deluxe Edition v2.4 Build 2365
Creating in 3D Canvas Pro
Web site = http://allricksstuff.com/

Trainzsam
Posts: 112
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:25 am

Re: My 3DC locomotives in 3' NG

Postby Trainzsam » Thu Jul 31, 2008 12:18 pm

OK then! send me a PM with your E-mail in it and I'll send em' over!

Sam

EDIT: Its going to be one big E-mail so I might have to break it up a little.
My newest motto: Narrow Mindedness: the utter fascination and all consuming love of all railroad equipment that is narrow gauge, I myself have an acute case of this disease, for which there is (fortunately) no cure


Return to “General Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron